EDİRNE İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Tarımda Teknoloji Kullanımını Yaygınlaştıracak, Gençlerimize Bilinçli Tarımı Öğretecek İş Birliği Protokolünün İkinci Tanıtım Toplantısı Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Gerçekleştirildi.

Millî Eğitim Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı Arasından İmzalan İş Birliği Protokolü kapsamında, geleceğimizin teminatı sevgili gençlerimize tarımda teknolojiyi kullanmayı ve bilinçli tarımı öğretecek uygulamanın ikinci tanıtım toplantısı ilimizde programın uygulanacağı iki okuldan biri olan Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi.
Tarımda Teknoloji Kullanımını Yaygınlaştıracak, Gençlerimize Bilinçli Tarımı Öğretecek İş Birliği Protokolünün İkinci Tanıtım Toplantısı Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde Gerçekleştirildi.

Gelecek Tarımda, Tarımın Geleceği Gençlikte sloganı ile hayata geçirilen iş birliği protokolü ikinci tanıtım toplantısı İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Dr. Önder Arpacı, Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Atilla Bayazıt ile protokol çerçevesinde açılan alana ilk kayıt olan öğrencimiz ve ailesinin katılımıyla 5 Temmuz 2022 Salı günü gerçekleştirildi.

İş Birliği protokolünün genel tanıtımı ile başlayan tanıtım programı, İl Millî Eğitim Müdürümüz Sayın Dr. Önder Arpacı ve Edirne Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Atilla Bayazıt tarafından projeye ilişkin detayların paylaşılmasının ardından sona erdi.

İl Millî Eğitim Müdürümüz ve Edirne Tarım ve Orman İl Müdürümüz, Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tarım Alanı'na kayıt yaptıran ilk öğrencimiz olan Baturay Aslan ve ailesine yeni açılan alanı tercihlerinden dolayı Teşekkür Belgesi verdi.

2022/2023 eğitim öğretim döneminde Keşan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde 30 öğrenci alımı yapılacaktır.

 PROJE BİLGİ NOTU

 

Milli Eğitim Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, hızla değişen teknolojik gelişmeler ışığında eğitimi verilen 47 meslek alanına ait 105 dalda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve nihai olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ilgili sektör temsilcileri, bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği protokolleri tesis etmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkemizin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan içinde bulunduğumuz dijital çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine destek vermek: diğer taraftan da geçmişten bu yana sahip olduğumuz tarım ülkesi olma özelliğimizi gelişen teknolojiler ile ve çeşitlendirerek için yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz.

Son dönemde dünyada yaşanan ve etkisi ülkemizde de hissedilen küresel iklim değişikliğinin yarattığı çevresel ve ekonomik problemler, artan gıda talebi, iklim değişikliğinin sürdürülebilir tarımsal üretime olumsuz etkileri, çevre ve biyolojik çeşitliliğin korunmasın önem kazanması, daha az kaynakla gida talebinin karşılanması gerekliliği nitelikli işgücü ve teknolojiye olan ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır.

Bu bağlamda, bilginin en güçlü tanımsal girdi olduğu bilinciyle; özellikle gençlerin tarımda daha etkin ve verimli bir şekilde yer alması için ülkemiz topraklarında eğitime entegre olmuş, doğru bilgiyle buluşan ve dünya ile rekabet edebilen birey olmasını sağlamayı hedefliyoruz. Gelecek Tarımda Tarımın Geleceği Gençlerde yaklaşımımızla geleceğimizi garanti altına almaya çalışıyoruz.

Bilindiği üzere ülkemiz son yıllarda tarım sektörünün yasal ve kurumsal çerçevesin güçlendirmeye yönelik ilerleme kaydederken üreticilerimizin de rekabetçi piyasa koşulları karşısında ayakta kalabilmelerini sağlayacak tedbirler alarak üretimin devam etmesi için çaba sarf etmektedir. Bu çerçevede Tarım ve Orman Bakanlığı üretimi desteklemeye, tarımsal verimliliği artırmaya ve doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımına imkan veren politikaları uygulamaya koymuştur. Her sektörde olduğu gibi tarım sektöründe de eğitimde işbirliği ile yola devam etmek hayati önem taşımaktadır. Giderek tükenen doğal kaynakların tam faaliyetleri arasında etkin, sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalar temelinde kullanılması teknoloji ile geleneksel tarımın entegrasyonunun sağlanması, gıda güvenliği ve güvenilirliği olgusunun hayatımıza girmiş olması gibi pek çok etken tarım ve eğitim dünyasının iş birliğini gerekli ve önemli kılmaktadır.

Bu doğrultuda, Milli Eğitim Bakanlığımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirecek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 01.06.2022 tarihinde iş birliği protokolü imzalamıştır.

2021-2022 eğitim-öğretim yılında. Tarım, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağ ile Laboratuvar Hizmetleri alanlarında Milli Eğitim Bakanlığımız uhdesinde 123 okul, 9.309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsamına alan bu protokol ile;

 

  • Okul yöneticisi ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek

  • Yabancı dil ağırlıklı olarak alan öğretim programlar ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak

  • Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı Eğiticilerinin görev almaları sağlanacak

  • Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitim düzenlenecek

  • Alandan mezun öğrencilerin tanım sektöründe istihdamı için ortak proje ve çalışmalar yapılacak

  • Alan öğrencilerinin işletmelerde mesleki eğitimi/staj uygulamalarını bütçe olanakları doğrultusunda Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kurum veya kuruluşlarda yapmaları sağlanacak

  • Alana uygun tohum, gübre, fide, canlı hayvan vb.  temrinlik malzeme desteği sağlanacak

  • Alana uygun donatım yapılacak

  • Tohum yetiştirmeye yönelik ortaklaşa pilot çalışma ve uygulamalar yapılacak

  • Hastalık, zararlı bitkiler, gübre, bitki besleme vb. konularda ortaklaşa çalışmalar yapılacak

  • Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Dijital Tarım Kütüphanesi ve Tarım Orman Akademisine erişim izni sağlanacak

  • Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okulların ve Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindeki eğitim merkezlerinin ortaklaşa belirlenecek takvim ve program çerçevesinde çiftçi eğitim vb. faaliyetlerde kullanılması sağlanacak

  • Mesleki ve Teknik eğitime yönelik etkinlikler (proje, seminer, kariyer günü, rehberlik yarışma, gezi vb.) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek

  • Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım vb. konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek

  • Yerel çeşitler konusunda farkındalık oluşturmak üzere çalışmalar ve tescil edilen çeşitler hakkında bilgilendirme faaliyetleri yapılacak

  • Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacak

  • Okulları toprak, yaprak, su vb. analiz yapabilmeleri için kapasitelerinin güçlendirilmesi şeklinde belirlenmiş olan faaliyetler gerçekleştirilecektir

Milli Eğitim Bakanlığımız ve Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatları olarak bu iş birliğine ilişkin görev ve sorumluluklarımızı en üst düzeyde yerine getireceğimizi ve her fırsatta iş birliğimize ilişkin çalışmalarımızı eş güdümle yürüteceğimizi beyan ediyoruz.

İş Birliği protokolünün öğrencilerimize, okulumuza, ilçemize, şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz.

05-07-202205-07-202205-07-202205-07-2022

Çavuşbey Mahallesi Hükümet Aralığı Sokak No4 Vilayet Yanı Merkez/EDİRNE - 284 212 61 22

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.